El Sonido del Bandoneón

Het instrument dat het meest wordt geassocieerd met passie: de bandoneon

El Sonido del Bandoneón

In deze documentaire van Jiska Rickels (4 Elements, Babaji, an Indian Love Story) staat de Argentijnse bandoneon centraal.

De bandoneon is een draagbare orgel en het kloppend hart van de tango- en folkloremuziek.

De documentaire ging tijdens het IDFA in wereldpremière in aanwezigheid van Prinses Maxima en Prins Willem Alexander. Na vertoning kregen regisseuse Jiska Rickels en de aanwezige muzikanten een minutenlange ovatie van het enthousiaste publiek en stak ook Maxima haar bewondering niet onder stoelen of banken.

Vanaf 9 februari is de documentaire te zien in bioscopen en filmhuizen door heel Nederland. Hou de website in de gaten voor meer informatie over verdere vertoningen.

Synopsis

El Sonido del Bandoneón is een muzikale roadmovie over het instrument dat het meest wordt geassocieerd met passie: de bandoneon. Net als bij de tango gaat er een dramatisch en melancholiek verhaal schuil achter de bandoneon. Het instrument belandde eind 19e eeuw met Duitse immigranten in Argentinië, waar het zich een plek veroverde in de tango- en volksmuziek. Maar de oude instrumenten vergaan en nieuwe bandoneons worden slechts mondjesmaat gemaakt. Nu toeristen ze als souvenir uit Argentinië meenemen, is het voortbestaan van het instrument in gevaar. Eén van de beroemde bandoneonspelers van Argentinië, Néstor Marconi, wordt gevolgd tijdens de repetities en concerten in Buenos Aires. Evenals bandoneonist Daniel Vedia die in Noord Argentinië lesgeeft aan arme studenten. De film laat de strijd zien die wordt gevoerd om het instrument levend te houden.

Persinformatie & boekingen

Neem voor meer informatie en boekingen contact op met Joost Plas: joost@ntvf.nl of 020 6797070.